PDA

瀏覽完整版本 : 不能改wallpaper....1.1.2

子揚~
12-16-2007, 16:01
photo中選做wallpaper後...回到主畫面也只是黑色的底色...怎樣才能改wallpaper><
ps...有人能告訴我d/l icons後要用winscp放左那裡ma?
thx各位 (眼汪汪)

MeduZa
12-16-2007, 16:57
photo中選做wallpaper後...回到主畫面也只是黑色的底色...怎樣才能改wallpaper><
ps...有人能告訴我d/l icons後要用winscp放左那裡ma?
thx各位 (眼汪汪)

將你要果張wallpaper放o向下底形容既路徑就得啦

root
/Library/Wallpaper

跟住, 將你部iPhone restart, 然之後, 你入番去 Settings-->Wallpaper 就會見到啦!

子揚~
12-16-2007, 17:04
唔該晒....^^
但係icons問題點好..因為smb有d問題..所以我冇用到

用上面ge方法我只可以set unlock個畫面...有好多icons個畫面還是黑色的==

MeduZa
12-16-2007, 17:30
唔該晒....^^
但係icons問題點好..因為smb有d問題..所以我冇用到

你想換邊個app既icon?

/private/var/Applications

你會見到好多.app, 果D就係你springboard上面見到既的buttons,
而每一個.app入邊既"icon.png"就係你見到顯示的icon圖案.
你只需要將佢地逐個替換就得啦
(記住, 你需要將你電腦入邊要拉入去果D icon既名改作icon.png, 咁就ok啦)

子揚~
12-16-2007, 17:44
icon已經改到lu..但係wallpaper唔知出左咩問題...係
root
/Library....冇左WALLPAPER...同埋我係setting度都用唔到個d本身ge圖...個d只可以做unlock個畫面..><

MeduZa
12-16-2007, 18:24
icon已經改到lu..但係wallpaper唔知出左咩問題...係
root
/Library....冇左WALLPAPER...同埋我係setting度都用唔到個d本身ge圖...個d只可以做unlock個畫面..><

係電腦既iTunes folder 入邊 create一個 folder叫做 "xxxWallpaper"(自己起名)
跟住用iTunes sync 果個 folder落去iPhone度, 然之後就可以apply番作wallpaper.
你試下啦~

p.s:
照道理應該唔會好似你所講咁wor, 通常可以見到有Wallpaper尼個folder係度, 真係奇.

子揚~
12-16-2007, 18:30
我再裝返smb又改得返wallpaper喎..真奇怪

b890
12-17-2007, 00:06
沒有奇怪啊,我猜是誤會啦
iphone 的 wallpaper 是指待機時鐘下那個畫面
而子揚兄想改的是 SpringBoard ( icons 下) 那個畫面....
SpringBoard 好像要用 SummerBoard 才能改....還沒找到可以自己改的方法

子揚~
12-17-2007, 00:57
沒有奇怪啊,我猜是誤會啦
iphone 的 wallpaper 是指待機時鐘下那個畫面
而子揚兄想改的是 SpringBoard ( icons 下) 那個畫面....
SpringBoard 好像要用 SummerBoard 才能改....還沒找到可以自己改的方法
原來係咁 (失魂)
但用winscp都冇方法改到??
因為好古怪..我不知做了什麼..當uninstall smb後也能保持主提的所有東西...(已restart)
ps....smb很不穩定...經常令iphone回酊主畫面...uninstall後沒有發生..(原生1.1.2)

b890
12-17-2007, 19:16
聽說是那個 Dim Wallpaper 作怪,關掉看看 :)